Zbadaj, jak powinno smakować jedzeni jednym z sekretów wspaniałych

Przepisy należą do kuchni, ale nie gwarantują smacznego

Jedzenia i stabilnej wydajności, co jest tak ważne dla kucharzy. Dzięki przepisom rejestrujesz koszt i arkusz zamówienia, ale znacznie dłuższa droga prowadzi do doskonałego wyniku-zrozumienia technik i technik, entuzjazmu i szacunku dla surowca, dania i jego historii!

Przepisy należą do kuchni, ale nie gwarantują smacznego

Co się stanie, gdy podasz 10 różnym kucharzom ten sam przepis i te same składniki? Dziesięć podobnych, ale różnych potraw. 100% niezawodny i spójny przepis nie istnieje. Większość preparatów nie uwzględnia różnic w jakości składników, które są określone przez świeżość, dojrzałość, glebę i klimat, przechowywanie i dostępność.

Ponadto otrzymane danie zarówno pozytywnie, jak i negatywnie wpływa na doświadczenie i umiejętności kucharzy, ich zaangażowanie i różne wrażliwe narządy zmysłów. Najlepsze restauracje na świecie dzielą się wspaniałymi przepisami, ale nikt nie kopiuje ich mocnych stron, emocji i pasji. I to są podstawowe składniki idealnego posiłku!

Ale nie można obejść się bez recepty. Przede wszystkim służy jako środek komunikacji-cała kuchnia otrzymuje przegląd surowców i metod niezbędnych do przygotowania menu, a dla dyrektora generalnego jest to najlepsza pomoc w zaopatrzeniu lub obliczeniu kosztów produkcji i ceny sprzedaży.

Być może wydaje ci się, że nie potrzebujesz przepisów

Lub zastanawiasz się, dlaczego nie działają, jak w filmie Gordona Ramsaya. W obu przypadkach jest tylko jedna rzecz: gotuj według przepisów, ale Dodaj do nich wszystkie zmienne, z którymi zmaga się każdy przepis i każda kuchnia. Zagłębić się!

Być może wydaje ci się, że nie potrzebujesz przepisów

Poznaj składniki to nie tylko nazwa każdego składnika, na który patrzysz. Aby uzyskać to, czego chcesz od przepisu, musisz doskonale zapoznać się ze wszystkimi właściwościami składników, z którymi pracujesz. Jaki jest profil smakowy i struktura jednego lub drugiego składnika, jak zmienia się on w sezonie lub podczas obróbki cieplnej, jaki sposób przechowywania i przetwarzania wymaga  wszystko to musi znajdować się w małym palcu, zanim otworzysz książkę kucharską. Równie ważne jest, aby wiedzieć, jak radzić sobie z surowcami, które nie są w optymalnym stanie.

Opanuj techniki gotowania Zrozumienie podstawowych technik i procesów w kuchni ma fundamentalne znaczenie. Tylko w ten sposób uzyskasz kontrolę nad wynikiem, a nie nad receptą. Skoncentruj się na różnicy między czasownikami povarit i pošírovat, odkryj zalety sotýrování, zdaj sobie sprawę, że duszenie to nie to samo, co duszenie i że stek z hiszpańskiego grilla plancha będzie miał zupełnie inny smak niż ten ze zwykłego grilla.

Daj poszczególnym składnikom indywidualną metodę, zasługują na to tak samo, jak dobrze brzmiący przepis.Rozwijaj swoje gusta Ćwicz pamięć smaku i poszerz swoją kolekcję smaków. Trenuj swoje kubki smakowe, a także receptory węchowe, trenuj i smakuj. Im więcej masz wrażeń smakowych, tym łatwiej będzie zmienić proces gotowania i liczbę poszczególnych składników, aby jedzenie smakowało dokładnie zgodnie z Twoim planem i oczekiwaniami!

Szefów kuchni jest uświadomienie sobie, jak powinno smakować to lub to danie. A tutaj najlepszym nauczycielem jest doświadczenie. Solidny kucharz musi porównywać, smakować i smakować-w kółko, dopóki nie będzie w stanie opisać smaku, aromatu i tekstury potrawy. Tylko wtedy będzie mógł przenieść tę percepcję na płytkę.

Dodaj trochę historii składnikiem, o którym przepisy i kucharze często zapominają, jest związek między jedzeniem a jego przeszłością. Jeśli chcesz nadać potrawie niezapomniany smak, zapytaj, jak powstał, skąd się wziął, dlaczego pierwotnie łączył inne składniki i CO lub kto zdecydował o wariancie przepisu, który trzymasz w rękach. Historia kształtuje przyszłość twojego jedzenia.